AMSTERDAM - Starters die een huis kopen betalen gemiddeld €39.000 uit eigen zak. Dat blijkt uit onderzoek van Hypotheken Data Netwerk (HDN) naar de huizenprijzen over het tweede kwartaal van 2018.

Dat de starter achterblijft op de Nederlandse woningmarkt is al lang en breed bekend. Sinds de huizenprijzen weer in de lift zitten is het voor starters steeds lastiger geworden. De starters die wel een huis (kunnen) kopen leggen gemiddeld €39.000 eigen geld in aldus HDN in haar onderzoek dat eerder deze maand verscheen.

Consumenten die voor het eerst de woningmarkt betreden, zijn meestal ook starter op de arbeidsmarkt, zo meldt HDN. De salarissen van een beginnende werknemer liggen vaak nog laag. De stijgende woningprijzen zorgen ervoor dat steeds meer huizen niet meer zijn te betalen voor deze beginnende werknemers.

In totaal werd in Q2 van 2018 ongeveer een derde van de hypotheken door starters afgesloten. Een jaar eerder was dat nog zo’n vier op de tien, wat duidt op een daling van ongeveer 10%.

Bron: Telegraaf