In de eerste week van de coronacrisis (16 t/m 22 maart) werd een recordaantal van 15.000 hypotheekaanvragen genoteerd. Dat meldt de Hypotheekshop.

Sinds 2011 (HDN) telde alleen week 46 van 2016 een nóg hoger aantal (ruim 17.000) hypotheekaanvragen. De belangrijkste oorzaak voor de golf van aanvragen is de groei van het aantal oversluitingen (+52%) in vergelijking met de week ervoor. Die werd gevoed door berichten over op handen zijnde verhogingen van de hypotheekrente.

Tijd om hypotheekaanvragen onder de loep te nemen

Daarnaast lijken consumenten doordat ze thuis moeten zitten, tijd te hebben om hun hypotheek onder de loep te nemen. Starters en doorstromers (+36% resp. +44%) lieten eveneens een forse toename zien.

Voor de eerste keer dit jaar daalde de hypotheekrente volgens de Hypotheekshop vorige week niet verder (totaalgemiddelde 1,62%) en bleef stabiel. Door de fors opgelopen rente op de kapitaalmarkten, een indicator voor de hypotheekrente, verhoogden enkele geldverstrekkers hun rentetarieven. Opvallend: alle (aangekondigde) verhogingen zijn afkomstig van regiepartijen, die geld van beleggers investeren in hypotheken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Lange rentevaste periodes in trek

In de meeste gevallen ging het om beperkte verhogingen, met 3 tot 5 basispunten. Hypotrust Elan Plus en MUNT voerden grotere verhogingen door (0,25% tot 0,30%). Bij consumenten waren afgelopen week vooral de lange rentevaste perioden als 20 en 30 jaar vast in trek. Met gemiddeld 18,3 jaar aan renteduur werd een nieuw record bereikt.

Overigens vormt niet alleen de gestegen marktrente voor geldverstrekkers een reden om de rente te verhogen. Door de massale instroom van aanvragen, komen bij sommige aanbieders de afgesproken verwerkingstermijnen onder druk te staan.

Beeldbellen met huizenkopers

De hypotheekbranche moet improviseren nu het coronavirus klanten op afstand houdt. Dat meldt AD.nl. Veel adviseurs zeggen over te stappen op beeldbellen met huizenkopers. MUNT Hypotheken laat weten dat het eerste renteaanbod per mail kan worden bevestigd, terwijl daar normaal gesproken een handtekening voor nodig is.